Assalammualaikum
Saya nak menceritakan tentang kerjaya chef. Apa yang kita tahu chef itu sebagai tukang masak. Dan kerja sebagai chef cuma di dapur.
Saya teringat pensyarah selalu tekankan kerja tukang masak ni kita nak bagi orang makan. Kita mesti hidangkan yang sedap² untuk pelanggan supaya diorang suka.
Pensyarah selalu cakap " senang ke jadi chef?" Bila aku dah masuk bidang ni, baru aku tahu bertapa susahnya menjadi tukang masak.
Antara cabaran adalah aku perlu membuat berdiri dari mula hingga akhir perkerjaan itu siap. Nak tengok handphone, hmmm jarang sekali.
Bukan apa sebab kita nak fokus dengan apa yang kita masak. Tukang masak ni berkaitan dengan pelangan. So bila dengan pelangan kita x nak pelangan tunggu lama untuk tunggu kita hidangkan makanan dia. Sebab tu kita perlu cepat.
Nak jadi chef ni kita Kene tahu banyak benda contohnya roux, stock lah. Banyak lagi. Ingat senang ke jadi chef.
Nak jadi chef kau perlu ada minat yang mendalam. Bukan saja² nak ikut kawan atau mak kau suruh. Aku ada sorang kawan die benti belajar sebab x minat. Sedih weh. Perjalanan sampai situ je.
Satu lagi, kalau kau jadi chef kau Kene tahan maki hamun. Itu adalah perkara normal di dalam dapur, jangan pula jadi hati tisu,
Dari sudut gaji, memang besar lah itu pon kalau kau kerja kat hotel. Berpuluh puluh ribu kau boleh dapat.
Bro kerjaya chef ni luas, kalau kau x jadi tukang masak pon kau bole kerja lain contoh yang berkaitan;
1. Penulis
- penulis buku atau blogger. Kat situ kau boleh lah kongsi resepi memasak atau kau jadi penulis buku masakan
2. Guru
- kau boleh jadi cikgu / pensyarah. Tapi kau Kene belajar lebih tinggi lah . Insha Allah Allah mudahkan. Kau boleh ajar anak murid kau
3. Chef
- mestilah bidang kulinari kau belajar sebab nak jadi chef. Seperti aku katakan tadi, nak jadi chef Kene tahan fizikal dan mentel kene kuat.
Sekian .
Fuhh hebat!😍💪💪
BalasPadam