Sabtu, 28 September 2019

Resepi Cha Bang Ang (paling sedap)

Cincau - 1/4 peket (ikut citarasa)
Gula karamel -1cawan
Selasih - 3 sudu (rendam dgn air panas hingga kembang)
Ais kiub
Susu cair - 1cawan
Susu pekat manis - 3 sudu besar
Esen vanila - 1 sudu teh
Secubit garam


Cara:

1. Didihkan gula perang dengan 1/2 cawan air hingga pekat dan likat.
2. Biji selasih rendam sampai kembang.
3. Campur semua bahan susu segar,  esen vanila, susu pepekat manis dan secubit garam.  Didihkan sekejap sahaja.  Matikan api.
4. Selepas sejuk susu tadi, letakan selasih, cincau termasuk ais.
5. Sapukan gula karamel pada tepi² cawan..  Tuangkan susu tadi di cawan yg telah disaluti gula.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan